1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: Цената на хляба няма да бъде променена преди началото на жътвата

Мариана Кукушева: Цената на хляба няма да бъде променена преди началото на жътвата

Снимка:

Конкуренцията в бранша е изключително голяма

Засега - преди началото на жътвата, цената на хляба няма да бъде променена. Това каза за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и председател на Консултативния съвет по зърното.

Хлябът няма да промени ценовите си изражения, защото никой не може да предвиди как ще се отрази повишената цена на енергията върху жътвата, каква ще бъде цената на зърното към момента на прибирането му. Не по-малко важен е фактът, че българският потребител намалява своята платежоспособност. Конкуренцията в бранша е изключително голяма и засега цената на хляба няма да бъде променена, каза тя.

По думите й – притесненията заради ръста в цената на тока и природния газ започват по веригата още при земеделските производители заради торовете, които се ползват. Увеличената цена на тока ще се отрази върху конкурентоспособността и оживяването на българската икономика в лицето на малкия и среден бизнес. Тъй като липсва ясна политика по въпроса колко би трябвало да струва токът от началото към края на една календарна година, разходите за изработването на един продукт в България са непредвидими. По тази причина все по-малка става възможността за развитие на каквато и да било бизнес идея, каза Мариана Кукушева.

По думите й - фактурираната стойност на енергийните разходи в момента от миналата година към тази година показва, че увеличението е с 65%.

"Тези 65% не са отразени в крайната цена на нито един продукт, произведен в България. Българският пазар и българският потребител не е в състояние да поемат това увеличение, но те са се отразили косвено като водят до затваряне на български предприятия. Тези увеличени енергийни разходи не позволяват да се отварят нови работни места, нито да се повишават работните заплати на работещите в България", каза Кукушева. Според нея – сериозното поскъпване на нощната енергия разбива 20-годишните усилия ползването й да се поощрява, а още по-лошо е, че не се посочва никаква алтернатива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.