1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: Цената на хляба у нас е най-ниската в целия Европейски съюз

Мариана Кукушева: Цената на хляба у нас е най-ниската в целия Европейски съюз

Снимка:

Според председателя на ФХСБ в страната ни има свръхпроизводство

Когато се затварят хлебопроизводствени предприятия, говорим за сериозни загуби, а не за печалби. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, в интервю за Нова телевизия. По думите й върху цената на хляба, освен конкуренцията и натиска на веригите, оказват влияние и други фактори и те са свързани с цената на енергоизточниците и акциза върху дизела.

Кукушева обясни, че трудно се вдига цената на хляба и посочи, че всяко увеличение на енергийни, транспортни разходи се отразява и върху цената на насъщния.

По отношение на хляба, който не е продаден, Мариана Кукушева заяви, че по някакъв начин той потъва в търговската мрежа, без тези продажби да бъдат контролирани. "Това е факт и трябва да има промени в тази посока", посочи още Кукушева.

Във връзка с цената на хляба у нас, председателят на ФХСБ обясни, че тя определено е много ниска, най-ниската цена в целия Европейски съюз. Цената, която плаща българинът за хляба се движи с една неимоверно висока надценка - 40%, коментира още Кукушева и подчерта, че в страната ни има свръхпроизводство. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.