1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мария Неделчева: Ценовата нестабилност застрашава продоволствената сигурност

Мария Неделчева: Ценовата нестабилност застрашава продоволствената сигурност

Снимка:

Настоящата криза трябва да засили солидарността на международно ниво

Нестабилността на цените, функционирането на световните пазари на селскостопански продукти и въздействието им върху безопасността на храните в страните от Африканския, Тихоокеанския и Карибския басейни (АКТБ) обсъдиха участниците в 23-та сесия на парламентарната асамблея АКТБ-ЕС, която се провежда в Дания.

Активно участие в дебата взе българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева, очертавайки предизвикателствата и начините за справяне със ситуацията.

От 2006 г. насам бяхме свидетели на два периода на рязко покачващи се цени на селскостопански продукти на международните пазари, а вторият, който започна през лятото на 2010 г. все още продължава. За периода от юни до декември 2010 г. цената на зърнените култури се повиши с 57%. Не се бяхме изправяли пред такава ситуация в продължение на повече от 20 години. Това е неприемливо, като се има предвид факта, че до 2050 г. ще трябва да изхранваме 9,2 милиарда души, което означава, че трябва да повишим селскостопанското производство в света със 70%”, алармира Мария Неделчева.

Според нея това кризисно положение не е неизбежно, но първо трябва да се борим срещу феномена на ценовата нестабилност, който задълбочава въздействието от покачването на цените. Нестабилността ще се отрази върху доходите и покупателната способност на гражданите и може да доведе най-уязвимите групи от населението до бедност и глад, като по този начин заплашва продоволствената сигурност, особено на страните от АКТБ.

Мария Неделчева изтъкна необходимостта от включване на всички нива - от местното до глобалното, в борбата срещу нестабилността на цените на селскостопански продукти на световните пазари.

Подчертавайки трудното положение, в което се намират производителите
от страните от АКТБ, тя призова Европейския съюз да увеличи финансовата си помощ в полза на малките земеделски стопанства в тези страни и същевременно приветства проекта на доклада на Комисията по икономическо развитие, финанси и търговия, който подчертава ключовата роля на жените и младите хора в безопасността на храните. „Нищо няма да бъде постигнато без тях, ето защо бих искала Комисията да инвестира повече в програми, предназначени за подпомагане на жените и младите фермери.”, заяви Мария Неделчева.

Правителствата на страните от АКТБ също трябва да вършат своята работа, посочи г-жа Неделчева, като осигуряват политическа стабилност, като правят повече публични инвестиции в областта на научните изследвания или директно в сектора на селското стопанство, внимавайки за придобиването на земи от чужденци, и като предоставят на най-уязвимите групи от населението специална финасова помощ и/или субсидирани доставки на хранителни продукти.

Накрая българският евродепутат настоя на необходимостта от координиране на действията на международно ниво, където има много действащи лица. „Трябва да засилим публичната помощ за развитие за селското стопанство и да се уверим, че можем да спазим ангажиментите на срещата на върха в Акуила*. Също така призоваваме страните от Г-20 да предприемат всички необходими мерки срещу злоупотребите, свързани със спекулациите и прекомерното колебание на цените на хранителните продукти, и да се асоциират с повече страни, за да се гарантира глобалното сближаване. Настоящата криза не трябва да бъде претекст да се скрием зад протекционизма, а обратното, тя трябва да засили солидарността”, заключи Мария Неделчева.

 

* През юли 2009г., държавите от Г-8 и останалите страни на срещата на върха в Акуила, Италия, обещаха да съберат поне 15 милиарда долара за три години, за да гарантират продоволствената сигурност на света и да осигурят устойчиво развитие на земеделието. В приета тогава декларация участниците изразиха тревога от въздействието на финансовата и икономическата криза и от покачването на цените на хранителните продукти, което засяга страните, които най-малко са в състояние да се справят с глада и бедността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.