1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Масови нарушения са установени на кооперативните пазари в София

Масови нарушения са установени на кооперативните пазари в София

Търговци заплашват със саморазправа проверяващите ги инспектори от НАП

Масови нарушения са установени на кооперативните пазари в София, съобщиха от столичната НАП, съобщиха от агенцията. Търговци заплашват със саморазправа проверяващите ги инспектори от НАП, други се крият като изоставят сергиите си. Инспектори на столичната НАП направиха проверки в три от най-големите кооперативни пазари в София – Женския и пазарите в Люлин и Красно село. Причина за засиленото данъчно присъствие по столичните пазари са получени в НАП сигнали за масови нарушения в търговските обекти, намиращи се на тези тържища.

Бяха проверени шест сергии за продажба на плодове и зеленчуци на кооперативния пазар в Люлин. И в шестте обекта инспекторите установиха нарушения. Оказа се, че двама търговци изобщо нямат касови апарати, за което им бяха съставени актове. В останалите четири обекта, продавачите не издаваха касови бонове за направените покупки. Наемателите на тези сергии не сe явиха в НАП в указания от инспекторите срок за да им бъдат съставени актове, затова ще бъдат издирени и призовани съгласно действащите законови процедури. Двама търговци посрещнаха със заплахи проверяващите ги инспектори. Призивите за саморазправа бяха подкрепени и от техни клиенти. Заплахите не спряха дори и в присъствието на повиканите за съдействие полицаи. За да избегнат проверката на данъчните други трима търговци изоставиха сергиите си и се скриха.

От проверените осем сергии и павилиони на Женския пазар изряден беше само един павилион. В останалите обекти бяха установени общо 10 нарушения на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите с фискални устройства, за които са съставени актове. С най-много нарушения се оказа търговец на сергия за плодове и зеленчуци. Той ще бъде санкциониран за неиздаване на касови бонове, липса на паспорт на касовия апарат, липса на книга за дневните финансови отчети.

Инспекторите на столичната НАП провериха и пет търговски обекта на пазар Красно село. И тук проверката приключи със седем акта за установени нарушения. При направените от инспекторите контролни покупки от павилион за плодове и зеленчуци и магазин за хранителни стоки не бяха издадени касови бонове. Във фирмата, стопанисваща магазина за хранителни стоки бяха установени и нарушения на осигурителното законодателство. Съставени са 5 акта за неподадени декларации в НАП за дължимите от работодателя осигурителни вноски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.