1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мелничари прогнозират стартова цена 170 лв./тон на житото от новата реколта

Мелничари прогнозират стартова цена 170 лв./тон на житото от новата реколта

Анализите на пазара сочат, че стартовата цена на новото жито може да достигне най-много 160 лв./тон.

 

При цена от 170 лв./тон ще стартира търговията с хлебно зърно от новата реколта това лято, прогнозира изпълнителният директор на Съюза на мелничарите Петър Христов вчера.

Той мотивира очакваната висока цена на житото с проливните дъждове, които по предварителна оценка са унищожили около 15-20% от посевите с пшеница в страната, както и с прогнозите за недостиг на качествено хлебното зърно.
Ако търговията с пшеницата от новата реколта стартира на очакваната от мелничарите цена, тя ще е с около 30% по-скъпа спрямо тази от миналото лято. При рекордната реколта от близо 4 млн. тона жито тогава търговията с хлебно зърно тръгна от цена 130 лв. за тон и впоследствие достигна 160 лв. за тон.

Според шефа на Софийската стокова борса Васил Симов обаче цените на новото зърно, което се очаква да излезе на пазара през август, ще стартират от нива най-много с 15-20% по-високи спрямо миналото лято. Анализите на пазара сочат, че стартовата цена на новото жито може да достигне най-много 160 лв./тон. Една от причините е, че страните от Черноморския басейн, като Русия и Украйна се радват на добра реколта и налагат износни цени от 100-105 долара за тон. За да са конкурентни, нашите търговци не могат да купуват зърно над 160 лв./тон и това ще повлияе на вътрешните цени на пазара, обясни Васил Симов. Другата причина е, че дори по занижени прогнози очакваната житна реколта тази година ще бъде около 3 млн. тона. В същото време нуждите на държавата са около 2,4 млн. тона хлебно зърно, като в това число влизат и количествата за посеви, обясни той.

Според Симов по-голяма диференциация на цените може да се очаква само при ниско качество на зърното от новата реколта. Тогава цената на качествената хлебна пшеница може да стигне 170 лв./тон, докато останалите количества ще се продават като фуражни при максимум 150 лв./тон, посочи той.

В момента пазарът на хлебно зърно в страната е замрял заради закъснялата жътва. По данни на Софийската стокова борса няма нито търсене, нито предлагане на хлебно зърно. От началото на седмицата спря предлагането на пшеница и на извънборсовия пазар, съобщиха търговци. Част от миналогодишното зърно е изнесено, а продавачите изчакват с продажбите на останалите количества заради неяснотата около очакваните добиви и цени.

Седмици преди появата на зърно от новата реколта брашното поскъпна със 100 лв./тон, като в различните райони на страната цената му се движи между 330 и 400 лв./тон. От Съюза на мелничарите отрекоха поскъпването да е спекулативно и обосноваха вдигането на цените с липсата на жито, неяснотите около реколтата и прочистването на пазара от нелоялна конкуренция. Зърното се купува за 160 лв./тон без ДДС, а с ДДС и транспортни разходи влиза в мелницата на над 200 лв./тон. Заедно с разходите за преработка, ДДС и печалба от 6%, се получава реална цена между 350 и 400 лв./тон, посочи председателят на съюза Христо Андреев. Според него криза за зърно няма да има, тъй като в складовете на мелниците има запас от 80-100 000 тона жито, което ще стигне за около месец./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.