1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Месечният ценови индекс на храните на ФАО остана стабилен трети месец

Месечният ценови индекс на храните на ФАО остана стабилен трети месец

В сравнение с ноември 2013 г. спадът е с 6.4%

Месечният ценови индекс на храните на FAO остана стабилен през ноември. От Организацията по прехрана и земеделие съобщават, че повишението в цените на на растителните масла и зърнени храни компенсират спада в цените на млечните продукти, съобщи Агро ТВ.

Индексът на храните е средно 192,6 пункта, отбелязвайки трети пореден месец на стабилност. В сравнение с ноември 2013 г. спадът е с 6.4%.

Индексът на цените на млечните продукти по данни на FAO е намалял през ноември с 3.4% в сравнение с октомври и с 29% в сравнение със същия период на предходната година и възлиза на 178.1 точки, свидетелство за повишаване на предлагането на износа на млечни продукти, като същевременно делът на вноса в държави като Китай и Руската федерация е намалял.

При захарта индексът на цените през ноември е намалял с 3,2% в сравнение с октомври до 230 пункта, което е с около 8% по-ниско, отколкото през ноември миналата година. Спадът през последния месец се дължи на подновяването на валежите в по-големите райони на производството на захар в Бразилия, най-големият производител в света и износител на захар.

При зърнените култури се наблюдава значително увеличение в цените за първи път от март насам, главно поради лошите климатични условия в Северното полукълбо.

Изключение има само при ориза, където цените са се понижили главно поради появата на пазара на значително количество от новата реколта и намаляване на търсенето на внос. През ноември индексът на цените на зърнените култури средното се е увеличил с 2,6% в сравнение с октомври и с 5.8% в сравнение с ноември миналата година и възлиза на 183 точки.

С 0.7% до 164.9 пункта се е повишил и индексът на цените за растителни масла. Въпреки това в сравнение със същия период през 2013 индексът на цените е с почти 17% по-нисък.

Цените на слънчогледово олио също останаха стабилни по отношение на глобалното производство на ниво, по-ниско от предвиденото. Растежът през миналия месец се дължи основно на увеличение на цените на палмово масло и спад в производството в Малайзия и Индонезия. Въпреки това, продължаващия спад в цената на соево масло не позволи на индекса да нарасне още повече.

Цените на месото са останали стабилни през ноември. Индексът на цените при месото е средно 210.4 пункта, в съответствие с ревизираната стойност за месец октомври, което е 13,3% по-висока в сравнение с ноември 2013-та.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.