1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Между 4 и 6 лв. за килограм ще са великденските козунаци

Между 4 и 6 лв. за килограм ще са великденските козунаци

Очаква се консумацията на козунаци да е същата като през миналата година

Между 4 и 6 лв. за килограм ще струват козунаците за Великден, каза за Агенция “Фокус” председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. На практика така няма да има увеличение на традиционните великденски продукти спрямо предходната година, допълни той. Очакванията на производителите са консумацията на козунаци да е същата, както през 2008 г. Председателят на Управителния съвет на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Борис Инчев посочи, че масово козунаците ще се продават на цени от 4 и 5 лв. за кг. Ще има обаче и по-високи, и по-ниски цени, уточни той.

В най-големи количества се продава традиционният козунак със захар и стафиди. По думите му българите могат да се редят и на опашки, когато трябва да купят качествени козунаци – това например се е случило миналата година в Пловдив, уточни той. “Когато качество е гарантирано и производителят е известен (няма значение кой е той) и човек знае, че качеството е добро – продуктите се продават”, каза той. Качествени са козунаците, които се продават в нормалните магазини, а не на улицата, посочи Борис Инчев.

Според него количеството на произведените великденски продукти е еднакво последните две-три години. “При козунака в сравнение с хляба обаче количествата, произведени без документи, са много повече, защото става дума за сезонна кампания и най-различни производители се възползват. Има хора, които чакат именно тази кампания, за да изкарат някой лев”, заяви Инчев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.