1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Милиони тонове зърно са блокирани в Украйна

Милиони тонове зърно са блокирани в Украйна

Милиони тонове зърно са блокирани в Украйна и не могат да бъдат експортирани. В същото време светът страда от недостиг, но заради войната стоката не може да напусне страната по вода и суша

През миналата година стопаните в Украйна прибраха над 106 милиона тона зърно и маслодайни култури. От тях преди руската инвазия бяха изнесени 43 милиона тона. При средногодишно потребление от около 30 милиона тона това означава, че в момента от старата реколта са останали 33 милиона тона, които страната би могла да експортира.

Преди войната 90 процента от износа се осъществяваха по вода, през пристанищата на Азовско и Черно море. Сега тези пристанища са блокирани от руските сили, или са толкова тежко повредени, че не могат да работят. Най-близкото чуждо пристанище, Констанца в Румъния, е задръстено от товари.

До 24 февруари Украйна изнасяше по 5 милиона тона на месец. От съобщение на земеделското министерство в Киев става ясно, че в складовете има 20 милиона тона, които не могат да бъдат натоварени. Към тях трябва да се добавят и количествата, които ще бъдат прибрани при предстоящата жътва, която ще започне след около 3 месеца.

Междувременно по границите с Полша и Румъния се стигна до задръстване с железопътни вагони с украинско зърно. По предпазливи изчисления те наброяват близо 30 хиляди, като само за месец са се увеличили с една трета.

Засега Украйна успява да изнася ограничени количества през Констанца. Тези дни отплава първият кораб със 71 хиляди тона царевица, други 80 хиляди тона са готови за товарене, а още толкова са на път.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.