1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министър Найденов покани пенсионерите за доброволци в наблюдението на цените на храните

Министър Найденов покани пенсионерите за доброволци в наблюдението на цените на храните

Експертна група ще разработва и поддържа система за мониторинг на цените на основните храни

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обсъди на работна закуска с икономисти създаването на работна експертна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет. В дискусията участваха Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика, както и евродепутатът Илияна Иванова.

Министър Найденов посочи, че винаги е бил далеч от идеята, че този орган ще налага определени цени. Направената от тях експертиза ще бъде в услуга и на другите органи като КЗК, НАП, Икономическа полиция. Той уточни, че експертната група се прави, за да има прозрачност по цялата верига и когато се насочва държавният ресурс като помощи и доплащания, при деформация и отклонения, размерът на тези средства да бъде променен. Много често в България цените се формират на базата на истерия, каза Найденов и даде пример с поскъпването на пшеницата и на млечните продукти. С направените от експертната група анализ и експертиза, ще могат да се обяснят пред обществото такива процеси  много по-добре.

Новосъздадената експертна група ще разработва и поддържа система за мониторинг на цените на основните храни по веригата производител-преработвател-търговец. На срещата бяха  обменени различни мнения и становища относно статута на тази работна група, но основната  критика отправена от страна на икономистите беше, че това не трябва да е държавен орган, и че държавата не трябва да се намесва в естествените пазарни процеси.

След срещата министър Найденов съобщи, че има намерение да покани и пенсионерите да се включат на доброволни начала в наблюдението на цените. Такава практика е наблюдавана в Словения,  където са били ангажирани възрастните хора при смяната на еврото, защото е имало очаквания, че ще се развие спекула, както и в Белгия, където основната работа по наблюдение на цените чрез Съюза на потребителите, включително аналитичната работа, се прави от хора, които са излезли от активна възраст, но имат експертиза и желание.  Това е  един добър опит, защо не го приемем, не го проучим и да се възползваме там, където можем, каза министър Найденов. Пенсионерите са най-голямата част от нашето активно гражданско общество и са най-потърпевши, допълни министърът.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.