1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министрите на околната среда от Европейския съюз отхвърлиха ГМО решение

Министрите на околната среда от Европейския съюз отхвърлиха ГМО решение

Само два вида ГМО се отглеждат в момента в ЕС: царевицата 810 на американската компания Monsanto и картофът Amflora на германската компания BASF

Министрите на околната среда от Европейския съюз отхвърлиха в четвъртък, 14 октомври, с голямо мнозинство предложението на Европейската комисия всяка страна да може да решава сама дали да разреши или не отглеждането на генно модифицирани организми (ГМО) на своя територия, предаде Франс прес.

Франция възприе много твърд тон спрямо европейския комисар за здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали, който е натоварен с този въпрос. "Отказваме да участваме в дискусията, докато комисията не представи предложения, отговарящи на исканията, гласувани единодушно през 2008 година", изтъкна френският държавен секретар за екологията Шантал Жуано на срещата с европейските си колеги в Люксембург. Тя припомни, че през декември 2008 година министрите на околната среда от ЕС поискаха засилване на оценката на ГМО, анализ на социално икономическите последици от отглеждането им и засилване на ролята на Европейската агенция за безопасност на храните. "Нищо от това не ни бе предоставено", подчерта Шантал Жуано. "Комисията трябва да прилага решенията на Съвета, а не да защитава други ориентации", посочи тя.

Германският й колега Норберт Рьотген също отхвърли предложението на Джон Дали, тъй като "то поставя под въпрос вътрешния пазар". Това предложение "трябва да бъде променено", каза люксембургският министър на устойчивото развитие и инфраструктурата Марко Шанк. "То не е достатъчно", добави финландската министърка на околната среда Паула Лехтомяки.

Единствено Холандия изрази съгласие. Всички други страни членки се въздържаха от окончателно решение и поискаха да бъда съставени критерии за аргументиране на евентуално решение да се забранят ГМО. Джон Дали се ангажира да отговори на всички искания до края на годината. Само два вида ГМО се отглеждат в момента в ЕС: царевицата 810 на американската компания Monsanto и картофът Amflora на германската компания BASF.

Петнайсет други ГМО, повечето семена за царевица, чакат разрешение, а Monsanto иска възобновяване на разрешителното за MON 810 за още 10 години. Шест страни - Франция, Германия, Унгария, Люксембург, Гърция и Австрия - са забранили отглеждането на MON 810 на своя територия, а седма страна, Полша, е забранила всякакви ГМО.

 

Етикети ГМО, ЕС, ЕК
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.