1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Основният мотив за поскъпването на хляба е високата цена на пшеницата

Мирослав Найденов: Основният мотив за поскъпването на хляба е високата цена на пшеницата

Снимка:

Очакванията за лоша реколта в Черноморския регион и в САЩ влияят върху цената на зърното

Не високата цена на тока е основната причина за повишаване цената на хляба. Повечето големи хлебозаводи работят на газ и цената на електричеството формира едва 5-6% от цената на насъщния. Това заяви в сливенското село Гавраилово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Дарик радио.

Основният мотив за поскъпването на хляба е високата цена на пшеницата. Очакванията за лоша реколта в Черноморския регион и в САЩ влияят в момента върху цената на зърното, каза още д-р Найденов. Той уточни, че докато не се прибере пшеницата в Русия и Казахстан цената й не може да се закове или да има някакви надежди за намаляването й.

Премиерът Бойко Борисов се е разпоредил Мирослав Найденов и вицепремиерът Симеон Дянков да изготвят и представят анализ за ситуацията към момента по цялата верига зърно-хляб. Анализът ще бъде представен утре, 27 юли.

Реколтата от царевица също е застрашена, ако скоро не паднат дъждове, каза още министър Найденов.  Царевицата е основен продукт за фураж и се очаква повишаването и на неговата цена. Затова само преди дни държавата е приключила с плащанията към фуражопроизводителите.

Министърът на земеделието съобщи още, че се обмисля да бъде отправено предложение към Европейската комисия да се разреши плащането на евросубсидиите да става през месец октомври, а не през декември както е сега. За тази промяна настояват и различните браншови организации в селското стопанство.

Мирослав Найденов е в село Гавраилово, където присъства на традиционния празник „Златна праскова”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.