1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Поскъпването на хляба не отговаря на качеството му

Мирослав Найденов: Поскъпването на хляба не отговаря на качеството му

Снимка:

В момента в България има около 1,5 милиона тона пшеница

Първото, което направихме, е да бъдат оповестени данните за това с какво количество зърно разполага България в момента като запас и колко е необходимо до новата реколта. Това заяви пред БНР министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той допълни, че в момента в България има около 1,5 милиона тона пшеница при условие, че до новата реколта ни трябва малко под един милион тона.

„Всички коментари оттук натам за това, че няма да ни стигне зърното нека да престанат, защото няма и тенденция в момента към много голямо търсене или заявки за експорт, за да можем да нарушим този баланс”, коментира Найденов.

За цената на хляба, министърът на земеделието и храните поясни, че пшеницата се влияе от цените на стоковите борси. Той уточни, че когато цената на зърното върви нагоре на световните пазари, това няма как като тенденция да не се отрази в България.

Според Мирослав Найденов хлебопроизводителите са си позволили нещо което е недопустимо, граничещо с нарушение на Закона за защита на конкуренцията и точно заради това те са наблюдавани в момента. „Нито една браншова организация, в който и да е сектор не може да коментира цени и това е световна практика”, поясни Мирослав Найденов. Министърът допълни още, че най-важно е поскъпването да отговаря на поскъпването на суровините, на енергоносителите, които са нужни за производството, а всъщност качеството, което в момента се предлага като хляб, не отговаря на цената му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.