1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млечните продукти, произведени от биволи, се търсят на европейския пазар

Млечните продукти, произведени от биволи, се търсят на европейския пазар

Традиционната изложба по биволовъдство ще се проведе на 10 септември в Разград

Биволското мляко е изключително ценно. След аварията в Чернобил то е единственото, в което не е бил повишен радиационният фон. Това каза пред агенция „Фокус” директорът на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството към земеделското министерство Васил Николов. Традиционната изложба по биволовъдство ще се проведе на 10 септември в Разград по повод празника на града. Събитието се организира съвместно с двете организации на биволовъдите у нас.

По думите на Васил Николов биволите не боледуват от Луда крава, много рядко от туберкулоза, бруцелоза и т.н. Затова през последните години млечните продукти, произведени от биволи, се търсят много широко на европейския пазар.

Най-много биволи у нас е имало през 1926 г. – 448 000. Но тогава биволите са се използвали основно като работни животни. От 1980 г. броят на биволите намалява на 52 000. Тенденцията се запазва и броят на животните през 1990 г. става 23 000, а през 2000 г. – 9000. Оттогава досега бройката се запазва.

Характерно за българската популация на биволи е създадената българска порода „Българска Мурра”, която е кръстоска между примитивния средиземноморски бивол и индийската порода „Мурра”. През 1962 г. за първи път в Европа на практика се вкарват биволи от „Мурра”, внос от Индия. Тази порода е най-високопродуктивната за добив на мляко. Днес всички биволи у нас са от тази порода.

„Ние единствени в Европа имаме тази високо продуктивна популация. А в миналото сме изнасяли биволи за Латинска Америка, за Европа – в страни, където никога не е имало биволовъдство, като Германия, Англия и др.”, каза доц. Николов.

Ако местният бивол е давал 800-900 литра мляко годишно, в момента средната млечност на биволиците у нас е 1700-1800 литра, маслеността е 7,3-7,4%. Млякото е по-ниско като добив от това на кравите, но е с висока масленост. В момента организацията за отглеждане на биволи у нас е създала племенно ядро от 93 биволици, всяка с млечност от 2500 – 3800 литра мляко. Тези резултати според Николов са изключително високи. Именно чрез това ядро в бъдеще ще се подобряват качествата на популацията у нас.

През 2011 г. двете асоциации на биволовъдите в България контролират 4573 биволици. Според данните от 2010 г. у нас е имало 9200 бивола, от които 5400 – женски. Животните се отглеждат в около 900 стопанства. Тези с над 10 биволици са 16,4%, като в тях обаче се отглеждат около 80% от биволите в България. През миналата година сме произвели 7 900 литра биволско мляко. Няма все още единно становище кога биволите са дошли в България. Някои смятат, че са внесени от Италия, други, че са дошли с прабългарите. Още от 800 г. има писмен белег, че на нашите земи са се отглеждали биволи.

В света през 2010 г. е имало 188 млн. биволи, 97% от тях са в Азия. В Европа има общо 318 000 биволи. На практика на стария континент биволи се отглеждат само около средиземноморския басейн. Най-много има в Италия, бившите югославски републики. У нас има традиции в биволовъдството и може да сме конкурентоспособни на европейския пазар, смята Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.