1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млечният сектор у нас се окрупнява

Млечният сектор у нас се окрупнява

Българските фермери имат една последна година, за да постигнат европейските изисквания за качество на млякото

Българските фермери имат една последна година, за да постигнат европейските изисквания за качество на млякото. След неколкократни отлагания и преговори с Европейската комисия крайният срок за млекопроизводителите бе закован на 31 декември 2011 г.

От 1 януари 2012 г. няма да се разрешават изкупуването и преработката на сурово краве мляко от ферми, които не са постигнали изискванията за сграден фонд и оборудване. За да се изкупува, според европейския регламент 853/2004, суровото мляко трябва да съдържа под 100 000 броя микроорганизми на милилитър и под 400 000 броя на милилитър соматични клетки.

Броят на микроорганизмите е определен след сериозни научни изследвания. Ако те са повече, това е знак за проблем с технологията на доене или със здравния статус на животните.

Крайният срок не е новост за фермерите. Те трябваше да постигнат европейските показатели още при влизането ни в ЕС, но България издейства няколко пъти удължаване на гратисния период (дерогация). Целта бе фермите да се модернизират, за да се произвежда качествено мляко.

Според нормативните актове фермите с най-високо качество на оборудването се водят първа категория. Следват стопанствата втора категория (които могат да произвеждат качествено мляко, но не са оборудвани напълно) и трета категория, където и техниката, и млякото не отговарят на изискванията.

В 2 599 ферми от първа група се отглеждат 103 798 броя млечни крави, от които се произвеждат 453 508 т сурово краве мляко годишно, отговарящо на изискванията на европейския регламент 853/2004. Това са данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) към ноември 2010 г.

Това е добре, но стопанствата трета група в България са над 86 000 и в тях се отглеждат половината от всички крави в страната – над 234 000 животни, пак според статистиката на МЗХ от декември 2010 г. Хиляди са всъщност дворовете, в които се отглежда по една крава, или по 2 – 3. Очевидно е, че точно за тези хора ще е трудно да построят съвременни ферми и да купят техника.

Според анализите на земеделското министерство процесът на преструктуриране на сектора е активен. Пример за това е количеството качествена суровина, произвеждано в началото на 2007 г. – около 156 000 т, докато в момента то надхвърля 450 000 т, или е около 45% от националната млечна квота на България.

Експертите прогнозират, че тази тенденция за окрупняване на стопанствата и на качествената суровина ще се запази.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.