1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Много трябва да учим

Много трябва да учим

 

На пресконференцията на ръководството на Софийската стокова борса стана ясно, че у нас все още не се обяснява точно и ясно, че производството на нашите фермери трябва абсолютно да отговаря на европейските стандарти. А те са много строги по отношение на качеството и санитарните изисквания. ЕС веднага ще спре тези, които в стари пластмасови шишета продават мляко. Това ще се случи и с всички други подобни "производства и търговии".

Млякото, сиренето и колбасите, в които нашенците слагат мас и сланина, ще бъдат изхвърлени. Лошото е, че мнозина родни земеделски производители мислят, че ще заобиколят наредбите.

До влизането в ЕС ние трябва да приравним цените на хляба, хранителните продукти и др. с тези в ЕС. Иначе казано - ще има повишение на цените на основните хранителни стоки. Сега никой не обяснява, че не във всички сектори у нас има действаща истинска пазарна икономика. При нея цените се определят от търсенето и предлагането, т.е. - от закона за равновесието. Министерството на земеделието и горите е онзи орган, който трябва да контролира да няма дисбаланс. При дисбаланс, ако има слабо предлагане и много търсене, тогава цените ще растат. Обратното - ако има свръхпроизводство, цените ще паднат. Затова не е вярно, че пазарът се саморегулира. Нашето земеделие трябва да се управлява точно./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.