1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Москва вдигна забраната за внос на свинско месо от пет американски щата

Москва вдигна забраната за внос на свинско месо от пет американски щата

Oграниченията не оправдават заплахата за разпространяване на свинския грип

Русия отмени забраната за внос на свинско месо от пет американски щата, след като отчете стабилизиране на разпространението на епидемията от свински грип в САЩ, съобщи руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол. В комюнике на санитарните власти е посочено, че тъй като епидемичните условия в САЩ не се влошават, Русия вдига забраната за внос на свински продукти от щатите Индиана, Канзас, Мичиган, Невада и Охайо.

Федералната служба обаче е решила за забрани вноса от Илинойс. Така засегнатите от забраната щати стават осем: Илинойс, Калифорния, Делауер, Ню Йорк, Южна Каролина, Тексас, Аризона и Масачузетс.

Освен за вноса на свинско месо от САЩ, Русия наложи ограничения и за няколко страни от Централна Америка, няколко канадски провинции, Испания и Великобритания. Европейската комисия във вторник определи тези ограничения като "необосновани".

По-рано през седмицата ООН и СТО осъдиха ограниченията за внос на месо. Oграниченията не могат да бъдат оправдани от заплахата за разпространяване на свинския грип. Това посочват в съвместно изявление ООН и Световната търговска организация заявиха. Организациите се обосновават на факта, че вирусът H1N1 не се предава чрез употребата на свинско месо при хранене.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.