1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Може да очакваме по-евтина захар през пролетта на тази година

Може да очакваме по-евтина захар през пролетта на тази година

Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов

Може да очакваме по-евтина захар през пролетта или лятото на тази година. Това каза изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов, цитиран от БТА. На световните пазари захарта поевтиня с повече от 20% през последната година, а при нас тя се задържа в рамките на 1,80 - 1,85 лева за килограм на едро без ДДС.

През 2011 година оборотът на Софийска стокова борса (ССБ) достигна 527 млн. лева, което е с 31% повече от 2009 година, когато беше малко над 402 млн. лева. Почти целият оборот - 524,7 млн. лева, е станал на сегмент "Нехранителни стоки", съобщи Антонина Белопитова, директор на дирекция в ССБ.

Сделките за горива на борсата са били за повече от 471 млн. лева. "Не е тайна, че редица държавни и общински структури купуват масово горива през борсата, по правилата на Закона за обществените поръчки", посочи Симов.

Често търговията с хранителни стоки става на тържищата, където стоката може да се види, а не на стоковата борса. "За поредна година сме свидетели на нежеланието на търговци и производители на хранителни стоки да излязат на "светло" и да търгуват на борсата", посочиха от ССБ.

"Не е логично сделки за 10 или 20 хиляди тона пшеница да се сключват извън стоковите борси. Това означава, че има какво да се крие", смята Симов. България има сделки за износ на зърно за хиляди тонове, които се сключват "на четири очи", без да се знае дали за стоката са платени всички данъци и такси. Сега през борсата мината по-малко от един процент от реколтата от пшеница в България. 

"Трябва със законови промени търговията да бъде изкарана "на светло", категоричен е шефът на ССБ. Все още българският хляб е най-евтиният в ЕС. Докато цената на другите стоки и на енергията вече гонят нивата в ЕС, цената на зърното и на труда остават ниски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.