1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг до 2,30 лв./кг

На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг до 2,30 лв./кг

Седмичните отклонения са в границите от - 6,8% (Шумен) до +3,2% (Разград) Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Добрич - 0,45 лв./кг, а за ДТО – в Плевен – 0,61 лв./кг. И през последната седмица в Разград и Варна цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,03 и 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През периода 28.03 – 04.04.2012 г. на пазарите на едро и дребно на бяла кристална захар се наблюдава незначително понижение на средните цени за страната.

Регистрираните през седмицата разнопосочни колебания на цените на едро на кристалната захар в по-голямата част от областите не се отразиха съществено върху средната цена за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,07 лв./кг, като бележи леко понижение (1%), спрямо предходния седмичен период. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,30 лв./кг (Смолян). Седмичните отклонения са в границите от - 6,8% (Шумен) до +3,2% (Разград).

През анализирания период средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,24 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,4%), спрямо предходната седмица. В големите супермаркети захарта се търгува на цени от 2,12 лв./кг до 2,39 лв./кг, съответно в Перник и Ловеч. В единадесет от областните центрове се регистрира понижение на цените, най-значително в Перник (с 3,2%). Леко поскъпване на захарта се наблюдава в три области – Бургас (с 2,5%), Варна (с 3,1%) и Добрич (с 2,2%). 

Средната цена на дребно в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва несъществено понижение – с 0,01 лв./кг. В малките магазини на страната цените на захарта варират от 2,17 лв./кг (Перник) до 2,55 лв./кг, като най-ниски стойности се отчитат в Перник, а най-високи – в Габрово и Плевен. Седмични ценови изменения се наблюдават в шест от областите, като навсякъде е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 0,7% (Перник) - 4,3% (Кърджали). Средно за страната, цените в ДТО са с 0,13 лв./кг по-високи, от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Добрич - 0,45 лв./кг, а за ДТО – в Плевен – 0,61 лв./кг. И през последната седмица в Разград и Варна цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,03 и 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.