1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На едро яйцата - между 18 и 22 стотинки за брой

На едро яйцата - между 18 и 22 стотинки за брой

В търговската мрежа - до 0.28 лева

Няма никакви основания за повишаване на цените на българските яйца преди Великден, категоричен е председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов. Пазарът на яйца у нас е спокоен и нормален. Наблюдава се добро равновесие между търсене и предлагане. Цените за производителите, за търговците и за потребителите са добри, смята той. На пазара освен българки, се предлагат и полски яйца, които са малко по-евтини при цена на едро, но на дребно са колкото родните.

В момента българските производители на яйца предлагат стоката си на търговците на следните цени: около 18,5 ст. на брой за категория M (53 – 63 грама) и L (63 – 73 грама), а по-едрите яйца (над 73 грама), които са в по-малки количества, се продават за 21-22 ст. за брой. Крайните потребители купуват яйцата от търговската мрежа за 22-25 ст. на брой за категория M и L, а по-едрите по 27-28 ст. Дребните яйца под 53 грама могат да се намерят и по 20 ст., обясни Борис Стоименов. Над 80 на сто от произвежданите и най-консумираните яйца по Великден са M и L размери, допълни той. Срокът на годност на яйцата е 28 дни от датата на снасянето, уточни Стоименов. Според него никой от производителите няма изгода да задържа яйца за по-дълго време с цел повишаване на цените. „Всеки гледа да ги реализира ако може веднага на същия или на другия ден, за да може да разполага с повече пари”, обясни той. По думите му в момента търсенето е по-голямо и затова не се очаква да има стари яйца в търговската мрежа. Пресните яйца си личат по лъскавината на яйчената черупка, посочи председателят на Съюза на птицевъдите в България. При старите яйца черупката не блести, така както при пресните, уточни той.

В домашни условия, хората могат да проверят отново яйцата за годност. Могат да поставят яйцето в чаша с вода и ако то потъва, значи е прясно, ако яйцето е на 10 дни, ще плува по средата, а старото яйце изобщо не потъва и стои на повърхността. Проф. Борис Стоименов посъветва потребителите да варят яйцата, които ще бъдат оцветени за празника, най-малко 5 минути.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.