1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На международните пазари цените падат

На международните пазари цените падат

Тенденцията продължава

На международните борсови пазари за зърнени култури продължава тенденцията от миналата седмица на спадане на цените. То вече не е толкова драстично, колкото в средата на юли, но цените на пшеницата, царевицата, фуражите и слънчогледа продължават да намаляват, съобщават от Софийската стокова борса.

В Чикаго котировките са с около $ 8-10 надолу - пшеницата вече се търгува на $ 195 на тон, а царевицата на $ 150 на тон. В Будапеща, като най-представителен пазар на зърно за Европа, хлебната европшеница стигна 245 лв. на тон, фуражната е на 204 лв. на тон, а царевицата - 250 лв. на тон. Слънчогледа спадна за седмицата със сериозната сума от над 40 лв. до 472 лв. на тон. Естествено, олиото в Ротердам го последва и неговите котировки вече са на $ 845 на тон.

По думи на наши специалисти тези движения се дължат на излизането на новата реколта, което е съвсем предстоящо. Разбира се, доста са сериозните количества от предходни запаси, които остана от предишни години, така че е естествено цените да намаляват.

В България, за съжаление, нямаме предложения за продажба на зърно през последната седмица - имаме само покупки на 180 лв. на тон фуражен ечемик. Хлебната пшеница от най-масовата 2-ра Б група също се движи около 180 лв. на тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.