1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На пазара на бялата кристална захар не се регистрират значителни ценови изменения

На пазара на бялата кристална захар не се регистрират значителни ценови изменения

На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,78 лв./кг до 2,26 лв./кг

През анализирания седмичен период (9 - 16 май 2012 г.) на пазара на бялата кристална захар не се регистрират значителни ценови изменения.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 2,01 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,78 лв./кг до 2,26 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян. В преобладаващата част от областните центрове се наблюдава разнопосочно движение на цените на едро, в диапазона от -3% в Стара Загора до +1,5% в Благоевград и Кърджали.

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,16 лв./кг. По области, захарта се предлага в големите супермаркети в ценовите граници от 2,05 лв./кг (Варна) до 2,28 лв./кг (Пазарджик). Седмични изменения на цените се наблюдават в седем от областите - понижение, достигащо до 3,1% (Пловдив) в четири областни центрове, а повишение - в София (с 3,4%), Добрич (с 2,3%) и Шумен (с 0,7%).

Средната цена на дребно в другите търговски обекти (ДТО) за периода на наблюдение отбелязва леко понижение спрямо предходния седмичен период - с 0,4% до 2,29 лв./кг. В малките магазини на страната цената на захарта варира от 2,10 лв./кг (Кърджали и Стара Загора) до 2,50 лв./кг (Габрово и Плевен). Седмични ценови отклонения се наблюдават в седем от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 0,2% до 2,2%.

Средно за страната, цените в ДТО са с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. И през тази седмица най-голяма разлика между цените в двата типа търговски обекти се наблюдава във Видин - 0,30 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Добрич за ГТВ (0,44 лв./кг) и в Плевен за ДТО (0,60 лв./кг). През последната седмица в Разград и Варна цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,08 и 0,03 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.