1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На ССБ пшеницата по-евтина от европейската

На ССБ пшеницата по-евтина от европейската

Търси се царевица

На редовната сесия на ССБ за поредна седмица се продаваше хлебна пшеница на цена от 210 лв./тон без ДДС. Търси се царевица, като през периода цената отново се повиши с 5 лв. на 215 лв./тон франко пристанище Варна, съобщават от стоковата борса.

При хранителните стоки няма раздвижване, като брашно Тип 500 отново се предлага на 350 лв./тон и брашно Тип 700 на 330 лв./тон, като това е без промяна през последния един месец.

В Чикаго хлебната пшеница се движи около $ 213-214/тон, това е леко повишение спрямо предходната седмица. Просто имаме корекция на пазара. Царевицата се търгува около $ 165-166/тон.

В Будапеща пшеницата се търгува на 256 лв./тон. Вижда се малко по-високата цена от тази на българското предлагане. Това се дължи и на качеството на пшеницата, защото тя се води евро-пшеница и е с по-добри показатели. Царевицата се изравни с цената на зърното до 256 лв./тон. Това е нормално, защото се търси за фуражи. Забелязва се повишение на слънчогледа. Въобще маслодайните култури се вдигат. Слънчогледът в Будапеща е 506 лв./тон.

Съответно и котировките в Ротердам на нерафинираното слънчогледово олио са нагоре. Разликата е доста внушителна от $ 55/тон до $ 970/тон.

За разлика от това, в Лондон захарта леко се понижава, вероятно заради отлива от този пазар и там бялата рафинирана захар е € 437/тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.