1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На стоковата борса

На стоковата борса

Цените на зърното и слънчогледа тръгнаха надолу

Цените на зърното на Софийската стокова борса (ССБ) със закъснение от повече от месец последваха тренда надолу на европейските цени, въпреки че продължават да са малко по-високи от средните за Европа.

През седмицата на ССБ бяха обявени оферти „продава” за хлебната пшеница от 250 лв./т без включен ДДС, а миналата седмица Държавният резерв купи 20 хил. т жито при цена от 260 лв./т. Офертите „продава” за царевицата паднаха до 230 лв./т от 290 лв./т миналата седмица, но офертите „търси” продължават да са при 200 лв./т (над средните за Европа за седмицата).

През седмицата имаше борсови оферти за продажба на маслодаен слънчоглед при цена от 420-450 лв./т, докато миналата седмица офертите бяха при цена от 480 лв./т. Задържалата се няколко седмици оферта (и не реализирана) за покупка на голямо количество слънчоглед при цена от 400 лв./т тази седмица не беше актуална.

Цените (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща продължиха да се понижават, макар и с малко, и към днешна дата са съответно 224 лв./т и 157 лв./т. Котировките на слънчогледа обаче се понижиха с 26 лв./т (за седмица) и вече са 386 лв./т.

След драстичния спад през миналата седмица от 130 долара/т тази седмица цената на суровото олио в Ротердам се покачи леко с 20 долара/т до 950 долара/т.

Котировките на пшеницата и царевицата на борсата в Чикаго към днешна дата са съответно 192 долара/т (спад от 12 долара/т за седмица) и 154 долара/т.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.