1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На световните борси храните продължават да поевтиняват

На световните борси храните продължават да поевтиняват

В България – все още не

Започналото в началото на месеца поевтиняване на основните храни на международните борси в Европа и САЩ продължава. Особено драстичен спад в цената миналата седмица отбеляза суровото олио в Ротердам, което само за седмица загуби 130 долара/т и към днешна дата струва 930 долара/т. Зимата и пролетта цената му се движеше в рамките на 1700-1800 долара/т.

На борсата в Будапеща маслодайният слънчоглед поевтиня за седмица с 29 лв./т и вече е с цена (преизчислена в лв.) 412 лв./т. Актуалните котировки на пшеницата и царевицата в Будапеща са съответно 235 лв./т (спад от 4 лв./т за седмица) и 165 лв./т (спад от 8 лв./т за седмица).

На борсата в Чикаго цената на зърното също продължава хода си надолу, като към днешна дата котировките на пшеницата са 204 долара/т (спад от 18 долара/т за седмица), а на царевицата – 151 долара/т (спад от 21 долара/т за седмица).

Актуалните котировки на рафинираната захар в Лондон са 324 долара/т, а на суровата захар в Чикаго – 255 долара/т, като само за последните 10 дни се наблюдава спад в цените им с няколко процента.

Наблюдатели на международните пазари коментират, че като цяло причините за масовото поевтиняване на основните храни на борсите са: от една страна – високите добиви; от друга страна – световната финансова криза, която кара играчите на пазара да се освобождават от позиции.

В отговор на обявената от няколко седмици офертата „купува” за маслодаен слънчоглед при цена от 400 лв./т, миналата седмица се появи оферта „продава”, но при цена от 480 лв./т и сделки няма.

Вече на ССБ има и оферта „продава” за царевица, обаче цената й от 290 лв./т към момента е много над средната за Европа, въпреки че от друга страна, миналата година през октомври офертите са били около 350 лв./т царевица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.