Според директорката на института проф. Пенка Абрашева през последните седем години се наблюдава тенденция към възстановяването на българското лозарство. Стратегията на Министерство на земеделието предвижда квотата за България с Европейския съюз да бъде 1,5- 2 милиона декара лозя.
Абрашева е категорична, че българските вина имат място на световния пазар. Тя коментира, че в момента на световните пазари се търсят вината с аромата на нашите най-добри сортове "Гъмза", "Мавруд", "Димят" и "Широка мелнишка" и натам трябва да се насочат усилията на производителите.
Плевенският институт по лозарство и винарство има собственост върху 40 сорта грозда. Вече са създадени четири от т.нар. екосортове, с повишена устойчивост на ниски температури и на най-честите болести по лозята./focus-news.net