1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На тържищата в страната цените на олиото са в диапазона от 2,35 лв./литър до 2,75 лв./литър

На тържищата в страната цените на олиото са в диапазона от 2,35 лв./литър до 2,75 лв./литър

В преобладаващата част от областните центрове цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4 – 2%

През анализирания период (11 - 18.04.2012 г.) се наблюдава леко повишение на средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио. Средната за страната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,52 лв./литър, с 0,4% по-висока спрямо предходния анализиран период.

На тържищата в страната цените на олиото са в диапазона от 2,35 лв./литър до 2,75 лв./литър, съответно в Хасково и Смолян. В преобладаващата част от областните центрове цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4 – 2%, най-съществено в Ловеч, Разград и Сливен. В пет от областите се отчита понижение на цените в границите от 0,4 до 3,1%, най-значително в Стара Загора.

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) също бележи леко повишение спрямо предходната седмица (с 0,7%) - до 2,90 лв./литър.

През изтеклата седмица цените на олиото в големите супермаркети варират от 2,75 лв./литър (Пловдив и Шумен) до 3,02 лв./литър (Бургас). В девет от областите се регистрира повишение на ценовите стойности в рамките на 1,7 – 5,6%, най-значително в Перник. Понижение на цените се регистрира в пет области, като най-съществено олиото поевтинява в Шумен (с 3,5%).

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително покачване спрямо предходната седмица – с 0,01 лв./литър до 3,01 лв./литър.

През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 2,80 лв./литър (Добрич) до 3,15 лв./литър (Видин и Смолян). В пет от областните центрове цените бележат леко повишение, най-значително в Ловеч - с 5,2%. На по-ниски цени спрямо предходната седмица олиото се търгува в четири от областите, като намалението е в рамките на 0,2-1,2%.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са с 0,11 лв./литър по-ниски от тези в малките магазини. В четири области обаче, цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,05 лв./литър.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети се регистрира в Бургас (0,59 лв./литър), а за ДТО – във Враца и Хасково (0,68 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.