1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наблюдава се леко покачване на средните цени на едро и на дребно на яйцата

Наблюдава се леко покачване на средните цени на едро и на дребно на яйцата

Поскъпване по борсите се отчита в тринадесет области, като най-значително то е във Враца – с 0,02 лв./бр.

През анализирания период (8-15.02.2012 г.) се наблюдава леко покачване на средните цени на едро и на дребно на яйца за страната, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр.

Предлагането на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) е в ценовите граници от 0,20 лв./бр. (Пазарджик и Ямбол) до 0,27 лв./бр. (Варна). Поскъпване по борсите се отчита в тринадесет области, като най-значително то е във Враца – с 0,02 лв./бр. Понижение на цените се наблюдава единствено в Ямбол – с 0,01 лв./бр.

За периода на наблюдение в големите търговски вериги (ГТВ) най-скъпо яйца се предлагат в областите Разград, Русе и Силистра – по 0,30 лв./бр. за размер М и 0,34 лв./бр. за размер L.

В ГТВ цените на яйца - размер M са в диапазона от 0,24 до 0,30 лв./бр., като най-ниската стойност е отчетена във Варна. Увеличение на цените е регистрирано в петнадесет области, най-съществено в Разград, Русе и Силистра - с по 0,05 лв./бр. Намаление на цените се наблюдава в шест области, като най-значително то е във Варна – с 0,03 лв./бр.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ГТВ, варират от 0,26 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Най-ниската стойност се отчита в Стара Загора. В четири области цените остават без промяна, а в останалите данните сочат повишение от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) предлагането на яйца – размер М е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. до 0,31 лв./бр. Най-ниската стойност е отчетена във Варна, Видин, Добрич и Шумен, а най-високата в Ловеч. Ръст на цените е отчетен в тринадесет области, като най-значителен е в Ловеч – с 0,03 лв./бр.

В по-малките търговски обекти яйца – размер L се предлагат на цени от 0,25 лв./бр. в Добрич до 0,32 лв./бр. в областите Бургас, Ловеч и Плевен. В по-голямата част от страната е регистрирано увеличение на цените в рамките на 0,01 - 0,03 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е най-висок в Русе и Ямбол – 0,09 лв./бр. Прави впечатление, че във Варна предлагането на яйца - размер М на едро е на по-високи цени отколкото на дребно (с 0,03 лв./бр. както за ГТВ, така и за ДТО).

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер L в големите супермаркети са с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер М са равни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.