1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наблюдава се повишение на средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Наблюдава се повишение на средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Снимка:

По области, търговията на едро със слънчогледовото олио е в ценовия диапазон от 1,63 до 2,16 лв.

В рамките на последната седмица (9 – 16 октомври 2019 г.) се наблюдава повишение на средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети и запазване на тази на дребно в по-малките търговски обекти.

По области, търговията на едро със слънчогледовото олио е в ценовия диапазон от 1,63 лв./литър (Хасково) до 2,16 лв./литър (Сливен). Поскъпване на олиото на седмична база се регистрира в шест области, достигащо до 16,7% в Пловдив, докато поевтиняване е налице само във Враца и Бургас, съответно с 2,6% и 3,8%. Това води до повишение на средната цена на едро за страната с 0,5%, до 1,95 лв./литър.

Предлагането на дребно на олио в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 2,14 лв./литър (Добрич) до 2,69 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с предходната седмица, в тринадесет области се отчита повишение на стойностите в рамките на 2% - 5,4% (най-значително в Добрич), а в Перник и София – понижение с по 0,8%. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети се покачва с 1,3%, до 2,35 лв./литър.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) остава 2,37 лв./литър. По области, стойностите се движат от 2,14 лв./литър (Добрич) до 2,57 лв./литър (Перник, София и Стара Загора), като седмична промяна се наблюдава единствено в Шумен – понижение с 1,6%.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини са средно с 0,02 лв./литър над тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,35 лв./литър в Стара Загора. В тринадесет области продуктът се предлага с до 0,41 лв./литър (Благоевград и Кюстендил) по-скъпо в ГТВ отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,40 лв./литър за големите супермаркети и 0,42 лв./литър за по-малките магазини. Той достига до 0,84 лв./литър за ГТВ в Благоевград и до 0,85 лв./литър за ДТО в Хасково.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.