1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наблюдава се стагнация при потреблението на плодове и зеленчуци

Наблюдава се стагнация при потреблението на плодове и зеленчуци

Това заяви управителят на най-голямата борса в Югозападна България Петър Андонов

В момента се наблюдава стагнация по отношение на потреблението на плодове и зеленчуци на най-голямата борса в Югозападна България – тази край петричкото село Кърналово. Това съобщи за радио „Фокус” нейният управител Петър Андонов.

Търсенето е много слабо. Предпочитаните продукти през януари са мандарини, портокали и ябълки. „Това се търси най-много, но не в такива обеми, както предходните години. Потреблението им е по-малко с около 50%”, каза Андонов и посочи, че плодовете са внос от съседните ни страни – Гърция, Турция и Македония. Цените им са разнообразни. Килограм ябълки се продава на цена от 0.60 лв. до 1 лев., а мандарините и портокалите струват между 0.90 лв. и 1 лев. Ряпата е сред малкото зеленчуци, които се предлагат в момента на борсата в Кърналово. Цената й е около 0.25 – 0.30 лв.

По думите на Андонов част от търговците са преустановили дейността си и изчакват да има раздвижване. „В момента сме в така наречения „мъртъв сезон”. Очаквам към края на февруари, началото на март месец, да има съживяване на пазара”, каза Андонов.

Благоустрояване на средата се извършва на борсата в Кърналово. В момента се строи ограда. Според Петър Андонов трябва да се помисли преди всичко за направата на изход и на отводняването на терен в края на борсата, където при валежи се образува изкуствено езеро. Андонов изрази надежда, че ремонтът, който ще бъде направен, ще спомогне за подобряване на околната среда, като в същото време няма да се затруднява дейността на търговците. Според него освен строителните дейности, трябва да се помисли и за подобряване на условията за инкасаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.