1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наблюдава се запазване на цените на дребно при брашно тип „500”

Наблюдава се запазване на цените на дребно при брашно тип „500”

Снимка:

Средно за страната, цената на едро през последната седмица е 0,99 лв./килограм

През периода 13 - 20 март 2013 г. се наблюдава леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро през последната седмица е 0,99 лв./кг, с 1% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,75 лв./кг до 1,13 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени в Смолян, а най-високите в София. В по-голяма част от областите, където има предлагане на продукта на едро, се регистрира седмично понижение на цените с между 1 и 3,8%, най-чувствително в Ямбол. Седмично поскъпване на брашното с между 1,1 и 4,8% е налице в три области, най-значително в Благоевград.

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,10 и 1,17 лв./кг.

Цените на брашното в големите вериги се движат в интервала от 0,99 лв./кг (Пловдив) до 1,15 лв./кг (в седем от областите). В шест области се отчита разнопосочно седмично изменение на ценовите стойности на продукта, в диапазона от -4,3% (Благоевград) до +5,3% (Пловдив).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,11 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,31 лв./кг във Враца. В София цените на дребно в големите супермаркети са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното за поредна седмица остават в диапазона от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (Бургас и Сливен). Седмично изменение на цените се регистрира само в Благоевград и Русе – понижение, съответно с 0,9% и 1,6%. Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,18 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-малка разлика в тази посока се отчита в Благоевград (0,02 лв./кг), а най-голяма – във Враца (0,40 лв./кг).

През наблюдавания период цените на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,21 лв./кг в Пловдив. В Търговище и Варна цените на дребно на брашно тип „500” в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, съответно с 0,04 и 0,05 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.