1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Над 20 000 тона е наличното количество слънчоглед в Северозападна България

Над 20 000 тона е наличното количество слънчоглед в Северозападна България

Има застой в търговията със слънчоглед и пшеница на монтанския клон на Софийската стокова борса

Има застой в търговията със слънчоглед и пшеница на монтанския клон на Софийската стокова борса. Това каза управителят на борсата Борис Ангелов, цитиран от Агенция "Фокус". Според него купувачите изчакват цените на борсата да паднат. „Цената на тон слънчоглед е 800 – 900 лв. на борсата. Но в Аржентина вече приключи жътвата на слънчогледа и ако оттам сега се внесе слънчоглед, цената му ще бъде със 100 до 200 лв. по-ниска”, допълни Ангелов. Той посочи, че в Северозападния регион има достатъчно количество слънчоглед – над 20 000 тона.

В Монтана количествата слънчоглед са около 4000 тона, а във Видинско – 2000 тона. Значително по-голямо е количеството на хлебната пшеница – между 40 000 тона и 50 000 тона е зърното, разпределено в различни складове. Цената на тон пшеница с най-високия глутен от 25 до 27 е между 400 и 500 лв., но сделки на борсата не се извършват.

Според Борис Ангелов се очаква понижаване на борсовите цени и успокояване на пазара. „Въпреки това отсега може да се прогнозира, че изкупната цена на пшеницата тази година  ще бъде по-висока от миналогодишната – това зависи както от цената на петрола, така и от общото поскъпване на храните”, категоричен е Ангелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.