1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Над 90 000 т. зърно изтъргувани на борсата в Пловдив

Над 90 000 т. зърно изтъргувани на борсата в Пловдив

Голямото количество предлагане на зърно се отрази върху ценовата ножица между търсенето и предлагането

 

Над 90 000 тона хлебна пшеница бяха изтъргувани на Пловдивската стокова борса по време на последната сесия миналата седмица. Срещу търсените 12 000 тона бяха предложени заявки за 81 000 тона. Голямото количество предлагане на зърно се отрази върху ценовата ножица между търсенето и предлагането, достигаща 88 лв./т предходната седмица, като сега тя се стопи и достигна равновесно ниво от 162 лв./т без ДДС.

При първоначалното котиране на заявките "продава" бе регистрирана и коментирана от брокерите като екзотична заявка на ценово ниво от 250 лв/т без ДДС. Основната ценова концентрация обаче бе при ценови нива в диапазона 178 – 180 – 181 – 183 лв/т без ДДС.

Първоначално анонсираната от купувача цена от 145 лв/т без ДДС съответно след продължилата необичайно дълго сесия бе коригирана неколкократно във възходяща посока, за да се стигне до приемливата и за двете страни котировка от 162 лв/т без ДДС, на което ценово ниво бяха сключени редица сделки. По този начин бе преодоляно затишието на пазара на хлебна пшеница, което е положителен сигнал за зърнопроизводителите за наличието на пазарна реализация за тяхната реколта и съответно мотивиращо техните действие по приключване на есенните селскостопански дейности по засяване на площите с пшеница. Затвърденото и от минали сесии ценово ниво за сключване на сделки с пшеница от 162 лв/т без ДДС ще подкрепя тенденцията за задържане на цената на предлаганото брашно на досегашните нива. Тип 500 продължава да се предлага при цена 283 лв/т без ДДС; тип 700 – при цена 267 лв/т без ДДС, а за тип 1150 бяха котирани две ценови нива – 200 и 167 лв/т без ДДС.

Брокерите коментират, че при тази пазарна ситуация възможен фактор за повишаване на цената на насъщния може да се окаже само драстично вдигане на цената на горивата, въпреки че процентно влиянието им върху формиране цената на хляба е минимално и има единствено отношение по отношение на транспортирането му.

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.