1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наказателните мита на Европейския съюз за американски стоки са в сила от днес

Наказателните мита на Европейския съюз за американски стоки са в сила от днес

От днес вносът на някои американски стоки в Европейския съюз се оскъпява с 25 %

Наказателните мита на Европейския съюз за американски стоки са в сила от днес. Брюксел наложи таксите в отговор на решението на Белия дом да облага вноса на алуминий и стомана.

От днес вносът на някои американски стоки в Европейския съюз се оскъпява с 25 процента. Сред облаганите продукти са уиски, дънки, фъстъчено масло, посевен материал от царевица, фасул, боровинки и мотоциклети. Допълнителните мита ще засегнат импорта на продукти на стойност 2,8 милиарда евро годишно, съобщават от пресцентъра на Европейския комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом. "Изобщо не искахме да попадаме в тази ситуация", коментира Малмстрьом. "Заради едностранното решение на администрацията във Вашингтон обаче, не ни остава друг избор. Ако Съединените щати отменят митата върху стоманата и алуминия, нашите мита също ще паднат", каза тя.

Експерти в Европа предполагат, че крайните цени на споменатите продукти няма да се увеличат веднага. Най-скоро ще поскъпнат хранителните стоки, тъй като там маржовете са много малки и търговците реагират по-бързо. Модните артикули се договарят за по-дълъг срок и там покачването на цените ще настъпи по-късно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.