1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намалява доверието на потребителите

Намалява доверието на потребителите

Купувачите смятат,че има повишение на цените през първото полугодие

С 0.6 пункта намалява общият показатен на доверие на потребителите през юли 2016 г., спрямо април. Това се дължи на пониженото доверие сред градското население, показва анализ на НСИ.

При населението в селата равнището на показателя остава без промяна. Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна в сравнение с предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1.6 пункта. В очакванията им за следващите дванадесет месеца обаче се наблюдава известен песимизъм.

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани от предходната анкета. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват. По-негативни в сравнение с април са и очакванията им за безработицата в страната през следващите дванадесет месеца. По отношение на финансовото състояние на домакинствата оценките и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, се влошават, докато сред населението в селата се наблюдава известен оптимизъм .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.