Основни причини за това са финансовата криза и стремежът за оптимизиране на семейните разходи
С около 2% на година намалява консумацията на хляб и хлебни изделия , съобщи председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Борис Инчев на пресконференция, съобщи агенция Фокус. Данните потвърди и Констанца Ангелова, завеждаща “Хранене и обществено здраве” към Националният център за опазване на общественото здраве НЦООЗ.
Като основни причини за този факт, се посочват кризата и стремежът за оптимизиране на семейните разходи, а така също и митовете за вредното влияние на хляба върху организма.
Според Световната здравна организация /СЗО/ хлябът и зърнените храни стоят в основата на пирамидата на здравословното хранене. Организмът има нужда от въглехидрати, които се набавят от хляба и зърнените храни, растителните храни и картофите. Необходимо е поемането на около 130 г. въглехидрати дневно.