1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намалява консумацията на хляб и хлебни изделия

Намалява консумацията на хляб и хлебни изделия

Основни причини за това са финансовата криза и стремежът за оптимизиране на семейните разходи

С около 2% на година намалява консумацията на хляб и хлебни изделия , съобщи председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Борис Инчев на пресконференция, съобщи агенция Фокус. Данните потвърди и Констанца Ангелова, завеждаща “Хранене и обществено здраве” към Националният център за опазване на общественото здраве НЦООЗ.

Като основни причини за този факт, се посочват кризата и стремежът за оптимизиране на семейните разходи,  а така също и митовете за вредното влияние на хляба върху организма.

Според Световната здравна организация /СЗО/ хлябът и зърнените храни стоят в основата на пирамидата на здравословното хранене. Организмът има нужда от въглехидрати, които се набавят от хляба и зърнените храни,  растителните храни и картофите. Необходимо  е поемането на около 130 г. въглехидрати дневно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.