1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намалява цената на сезонните зеленчуци

Намалява цената на сезонните зеленчуци

Цените на основните храни остават стабилни

Доматите на едро поевтиняха двойно за месец, сочат данни от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Килограм оранжериен червен зеленчук струва 53 ст. в края на миналата седмица спрямо 1,06 лв./кг месец по-рано пише в.Монитор.

Полските домати пък поевтиняха през август с 11 ст. Цената им падна на борсите до 0,48 лв./кг в петък, спрямо 59 ст. в началото на месеца.

С точно толкова се е понижила и стойността на едро и на зелените чушки. Цената им намалява от 90 на 79 ст. от първи август насам. В разгара на лятото повечето зеленчуци продължават да поевтиняват С 3 ст. е паднала цената на картофите, а килограм моркови се продават по 64 стотинки.

Въпреки спадащите цени на сезонни зеленчуци краставиците не спират да поскъпват. Цената на килограм краставици е скочила с 3 ст. до 0,74 лв./кг от началото на август. С 10 ст. по-евтини са оранжерийните краставици, които се предлагат по 64 ст. за килограм. Цената им обаче също се е покачила с 1 ст. от началото на август. С толкова са поскъпнали и тиквичките, които вече се продават по пазарите по 0,46 лв./кг.

Цените на летните плодове продължават да вървят надолу. С 12 ст. са поевтинели пъпешите до 57 ст. в средата на август спрямо 69 ст. в началото на месеца. Килограм дини струва 24 стотинки след понижение от 2 ст. през последните две седмици.

Цените на основните храни остават стабилни през последните две седмици. Захарта спря да поскъпва и се продава по 2,25 лв./кг.

С незначително повишение от 1 ст. до 2,26 лв./кг се предлага оризът на едро. На борсите се забелязва леко поскъпване при някои меса и колбаси.

По-значителен скок се отчита при цената на телешките дълготрайни пушени салами, които поскъпват с 12 ст. до 9, 12 лв./кг за последните две седмици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.