1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намалява вносът на свинско месо в Швеция

Намалява вносът на свинско месо в Швеция

Причините са свързани с кампанията за хуманно отношение към животните

Спад от 10% при вноса на свинско през първите шест месеца на 2015 г. отчита Съветът по земеделие във Швеция. Причините са свързани с кампанията за хуманно отношение към животните и обществените дебати за широкото използване на антибиотици в редица страни от Европейския съюз.

През първото полугодие на 2014-та са били внесени 64 303 тона свинско месо, а през същия период на настоящата година импортът е спаднал до 58 300 тона. Тенденцията към намаляване се засилва още през 2014 г., когато шведските медии широко обсъждат употребата на антибиотици, както и опасността от свинска чума при вносните свине.
Шведските потребители избират местното производство пред по-евтиния внос. Високите  стандарти за хуманно отношение към животните в страната също са важен фактор: свинете се отглеждат в по-големи пространства, за разлика от други европейски страни. Ролята на търговските вериги също е от решаващо значение. Те са започнали да заменят вносното свинско месо с местно производство.
В редица от най-големите вериги за търговия на дребно в страната се наблюдава рязко покачване на шведските месни продукти. Делът на родното производство в някои вериги достига до 90% при разфасовките и 75% при месните продукти. Вносът на свинско месо в Швеция нарастна след присъединяването на страната към ЕС през 1995 г. Според експерти обаче, неотдавнашният спад на импорта се очертава като тенденция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.