1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НАП: 4 милиарда лева оборот по празниците имат касовите апарати в магазините и заведенията

НАП: 4 милиарда лева оборот по празниците имат касовите апарати в магазините и заведенията

В разгара на трескавото пазаруване част от българите са изхарчили повече, отколкото могат да си позволят

По празниците касовите апарати в магазините и заведенията имат 4 милиарда лева оборот. Това показват данните на Националната агенция по приходите (НАП), която за първи път обобщава харчовете по коледните и новогодишните празници.

Сумата не е окончателна, защото някои устройства продължават да подават данните за месечните си приходи, съобщи bTV. Между два и три пъти по-големи обороти от останалите месеци в годината отчитат четири бранша - хипермаркетите и магазините за хранителни стоки, веригите за черна и бяла техника и магазините за дрехи и мобилни телефони, таблети, компютри и игри.

И тази година най-много продажби и обороти са отчетени между 19 и 23 декември. В разгара на трескавото пазаруване част от българите са изхарчили повече, отколкото могат да си позволят. Според компаниите за бързо кредитиране декември е бил по-силен, а отчетеният ръст на годишна база е 15 на сто. За да не останат без пари, много семейства ще отложат плащане на битова сметка за началото на февруари, сочат данни на агенциите, които събират дългове. Други ще намалят посещенията в ресторантите и заведенията и този месец ще пият напитки от кафе автомати.

Ресторантите, дискотеките и магазините за алкохол и храна обаче залагат януари също да бъде силен заради многото именни дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.