1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НАП влиза в борсите за продажба на плодове и зеленчуци в столицата

НАП влиза в борсите за продажба на плодове и зеленчуци в столицата

Да се готвят и други градове в страната

Екипи на Национална агенция за приходите София започнаха проверки в най-големите тържища за продажба на селскостопанска продукция в столицата, съобщиха от агенцията. Търговците на борсите в Слатина, Дружба I, Дружба II и Волуяк ще бъдат проверени по подозрения за укриване на обороти и не начисляване на ДДС. Инспекторите на НАП ще проверяват за произхода на стоката и отчитането на продажбите. Освен това ще бъдат направени пълни инвентаризации на стоковите наличности, както и мониторинг на влизащите и напускащите борсите плодове и зеленчуци. Освен за укриване на обороти ще бъдат проверени и служителите в борсите за това дали са осигурявани на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията на персонала. Ще започнат и непрекъснати наблюдения в борсите, за да се гарантира, че всички продажби се отчитат.

Сред най-често срещаните нарушения при продажба на селскостопанска продукция е липсата на документи за произход на стоката и укриване на обороти. Друго често използвано обяснение от търговците е, че са производители на селскостопанска продукция, но това по отношение на някои тропически плодове е очевидно невъзможно.

Акцията е разпоредена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов във връзка с данните, които министърът на финансите Симеон Дянков е получил за масов контрабанден внос и укриване на продажби от търговци на селскостопанска продукция. Подобни проверки в борсите за търговия с плодове и зеленчуци ще започнат и в други градове на страната в близките дни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.