1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нараства производството на етанол в световен мащаб

Нараства производството на етанол в световен мащаб

Заслуга за това имат държавите от Северна Америка

Компанията F. O. Licht прогнозира, че през 2010 година производството на етанол в света ще нарасне с 10 на сто, в сравнение с 2009 г. и ще възлезе на 96.8 млн. л. ( 87.3 млн. л. 2009 г. и 81.1 мл. л. 2008 г. ) Според анализаторите основна заслуга за увеличението на добива  от алтернатовното гориво ще имат държавите от Северна Америка, където производство на етанол през следващата година ще достигне 47.8 млн.л.

Етанолът може да бъде използван като гориво за автомобили. E100 (чист етанол) широко се използва за гориво в Бразилия и Аржентина. В САЩ често срещани са Е10 и Е85, които съдържат съответно 10 и 85% етанол. В Бразилия смеската от 20-25% етанол с бензин (газолин тип Ц) е единствения вид гориво, който може да се зареди на горивостанциите. Горивото от етанол  е с по-малко вредни газове при изгаряне от нормалния бензин.

Критиките към това гориво са от социален характер. За приготвянето му в зависимост от страната се използва царевица, захарно цвекло, картофи и житни култури, като особено царевицата е жизнено необходима в много краища на света. Другата критика е, че се изсичат милиони хектари гори за засаждането на тези култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.