1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Националният съюз на говедовъдите в България не подкрепя отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Националният съюз на говедовъдите в България не подкрепя отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Михайл Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ: С наредбата фермерите поеха глътка въздух

Новият екип на МЗХ съвсем правилно обяви в своята програма, че един от отраслите в земеделието, който се нуждае от спешна помощ /вече за оцеляването му/ е животновъдството. Последваха няколко интервюта с министър Станков, в които той съвсем аргументирано и с факти показа негативното му развитие през последните 20 години и драстичните промени, които трябва да настъпят, ако искаме да имаме  хранителни продукти от мляко и месо българско производство.

Приемането на тази Наредба миналата година беше една малка „победа” за животновъдите от млечния сектор. В продължение на една година Наредбата бе обсъждана многократно от контактните групи на организациите и след много спорове и разправии стана факт. Започна нейното изпълнение и наистина се сложи ред в момента при производството на продукти от мляко и такива със съдържанието на растителни мазнини. Нормализираха се изкупните цени на млякото. Фермерите поеха глътка въздух, защото съгласно Наредбата в предприятието трябва да се произвеждат продукти само от мляко или само със съдържание на раститеелни мазнини.

Ясно е, че при такава ситуация ще се увеличи търсенето на мляко и, разбира се, изкупната цена, която до месец октомври беше много под себестойноста му и това нанесе големи поражения за животновъдите. Консуматорите на продукцията бяха улеснени при избора си на млечни продукти от мляко и други такива със съдържание на растителни мазнина. Етикетите се поставяха съгласно Наредбата и станаха четливи и разбираеми за консуматорите. Но... само за няколко месеца. Наредбата бе „съборена” от хора, които предварително бяха дали съгласието си за приемането й. Намериха се много доводи и причини за отмяната й. В решението на съда има много точки и членове, които са нарушени според групата млекопреработватели, но съда взе под внимание само неспазването на сроковете за изчакване за влизане в сила Наредбата.

Не е необходимо да споменаваме, че предприятията се казват млекопреработвателни и е ясно, че произвежданите продукти трябва да са от мляко. Също така голям брой от тези предприятия са направени с пари по програми, в които е записано, че ще обработват мляко. Друг е въпросът защо броя на тези предприятия е много голям /над 200/ и за да съществуват, обработвайки малкото мляко, което се произвежда в страната, е много трудно.

Или с други думи, средно на ден се падат под 8 тона краве мляко за обработка на предприятие. Тук можем да продължим „черната„ статистика с производството малко над 70 л мляко годишно на глава от населението. Че млекопреработвателния бранш си има лоби, не е за никого тайна. Веднага се намериха и обществени защитници. Два профсъюза надигнаха вой в защита, че ще се съкратят хора. А къде бяха тези профсъюзи през последните години, когато хиляди фермери бяха разорени и останаха без работа, къде бяха профсъюзите, когато мандрите плащаха млякото далеч под себестойността му, къде бяха профсъюзите, когато кравите намаляват всяка година и общото производство на мляко пада с хиляди тонове годишно. И тези 50 човека, господа от профсъюзите, ще бъдат съкратени не, защото фирмите им са потърпевши от Наредбата, а от това, че просто няма мляко за обработка.

Доброто в цялата история е, че има млекопреработвателни предприятия, които спазват стриктно Наредбата и са за нейното прилагане и мислят и за животновъдите, и за консуматорите на млечни продукти. Какво ни очаква, ако падне тази Наредба – при всички случаи до увеличаване злоупотребите в млекопреработвателните предприятия. Никой няма да знае от какво се произвежда млечния продукт - БАБХ чрез своите контролни органи още не е доказала, че може да упражни качествен контрол навсякъде. Интересното е, че самите консуматори си мълчат и си плащат безропотно това, което им се предлага, било то от мляко или с други съставки продукт.

Животновъдите обаче няма да оставят така лесно анулирането на тази Наредба. Те ще я защитават и устояват, защото тя е един от аргументите за сигурност в бъдещето. Ще вземем участие в групата, сформирана от министър Станков за промяна на Наредбата, но това не значи, че нашите структури няма да приложат всички демократични методи за несъгласие – декларация до управляващите и политически институции, митинги, шествия, пресконференции и др.

                                                Михайл Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.