1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-големите производители на брашно у нас са обект на разследване от страна на КЗК

Най-големите производители на брашно у нас са обект на разследване от страна на КЗК

Снимка:

Компаниите от бранша са подозирани в съгласуване на цените си

Най-големите производители на брашно в страната са станали обект на разследване от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщи антимонополният орган в четвъртък. Компаниите от бранша са подозирани в съгласуване на цените си, което води до изкривяване на пазара с по-скъпи суровини, става ясно от съобщението. Комисията е установила несъответствия при колебанията на цените, след като в края на миналия месец заедно с МВР извърши обиски в офисите на Съюза на мелничарите в България, в който членуват най-големите предприятия, занимаващи се с производство на брашно.

Това дава повод на антимопонолния орган да смята, че цената на едро на брашната не се формира само в резултат на нарастването на цената на пшеницата. Според комисията, има вероятност по-голямото увеличение на цените спрямо поскъпването на пшеницата да се дължи на картел между участници на пазара на едро. Стартиралото производство ще направи пълен анализ на пазара, който вече ще трябва да установи има ли картелни решения за цените.

От досегашните проверки КЗК е установила още, че са необходими мерки за подобряване конкурентната среда на този пазар и е обърнала внимание за това на министъра на земеделието и храните и парламентарната земеделска комисия, за да предприемат действия в тази насока. Според антимонополната комисия, за да се повиши конкуренцията по веригата за производство на пшеница, брашно и хляб, трябва да се разработят механизми за повишаване на ценовата прозрачност в свързаните браншове. Препоръчва се и по-доброто използване на стандартите за качество от страна на всички участници по веригата и най-вече от земеделските производители, както и въвеждането на писмени договори между зърнопроизводителите, за да се повиши правната сигурност на участниците на пазара и да се намали сивият сектор.

Голямото разнообразие от стопански субекти по веригата пшеница-брашно-хляб създава трудности, които водят до изнасяне на българската пшеница, вместо тя да се използва за създаване на краен продукт с добавено стойност, пише в съобщението на КЗК, която смята, че за да се преодолеят в задоволителна степен бъдещи резки промени на цените, е необходимо да се подобри равнопоставеността на участниците на разглежданите пазари. Производството на пшеница е твърде фрагментирано и разпокъсано, което в крайна сметка води до неефективност. Някои от възможните решения за постигане на по-устойчива пазарна среда могат да бъдат намерени чрез стимулиране на развитието на малките и средни предприятия в сектора и тяхното целенасочено подпомагане, чрез осигуряване на по-лесен достъп до финансиране и намаляване на административната тежест, посочват от комисията.

От съществено значение са подпомагането на производството и доставките на висококачествена пшеница, отговаряща на европейските стандарти, както и улесняването на приспособяването на земеделските стопани към силно променливите пазарни условия чрез стимулиране уедряването на стопанствата на фермерите в съответствие с правилата на конкуренцията, пише още в секторния анализ на КЗК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.