1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-много средства семействата отделят за храна

Най-много средства семействата отделят за храна

Това сочат данните на Националния статистически институт за домакинските бюджети

Разходите за режийни разноски, обзавеждане и поддържане на дома са нараснали между октомври и декември 2011 г. с над 15% спрямо същия период на миналата година и това е най-нарасналото разходно перо. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за домакинските бюджети.

Парите, които средно всеки член на домакинство е похарчил за поддържане на дома са 167 лв. за тримесечието, при 145 лв. преди година. Делът им в общите разходи на семействата е нараснал с 1.1% до 17.9%.

Най-много средства семействата отделят за храна - средно по 333 лв. средно на човек общо за трите последни месеца на годината. Те се увеличават с 5.4%, но относителният им дял намалява за година, макар и с под един процент, до 35.7%.

За здравеопазване българските семейства са похарчили между октомври и декември 2011 г.с 12.5% повече, отколкото през същия период на предходаната или по 54 лв. на човек. Малко по-малко - с 12 на сто, повече са дадени за облекло и обувки, но средната сума е сравнително ниска - 35 лв.  Разходите за транспорт се увеличават с 4.4% до 93 лв. на член от семейството, а за алкохол и цигари - с 11.2% до 42 лв.

Общият разход на човек през тримесечието нараства със 7.3% до 933 лв. на човек, а общият доход изпреварва с ръст от 7.8% до 997 лв. Четири пети от парите влизат в домакинствата под формата на заплати и пенсии, които нарастват съответно с 5.7% и 1.6% за година.

Самостоятелната заетост носи на всеки българин средно 82 лв., с 2.3% повече, отколкото през четвъртото тримесечие на 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.