1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-скъпият мед на пазара в Добрич е акациевият

Най-скъпият мед на пазара в Добрич е акациевият

На най-малък интерес се радва медът от рапица

Най-предпочитаният мед на пазара в Добрич тази година е билковият, а най-скъпият е акациевият, разказват търговците, предаде радио “Фокус". За разлика от миналата година сега акациев мед има достатъчно, но въпреки това цената му е непроменена от преди – 10 лв. за килограм. Само с лев по-евтин е липовият мед. Мановият струва 8 лева. С еднаква цена - 7 лв., са билковият, букетът и този от рапица.

Търговците смятат, че най-предпочитан е билковият мед, защото в Добруджа той е много ароматен – съдържа магарешки бодил, липа, лавандула, мащерка, докато при букетът преобладава слънчогледът. На най-малък интерес се радва медът от рапица, който напоследък се добива в големи количества, защото в района се отглеждат обширни площи с тази земеделска култура. Медът от рапица трудно може да бъде сбъркан заради млечно белия му цвят, когато е захаросан. Ако се разтопи обаче придобива златист отенък и се купува повече, шегуват се продавачите.

Мед на централния пазар в Добрич се предлага и в по-малки количества, като при цената няма отстъпки, така че няма значение какво количество мед ще бъде закупено. Освен вкусният и здравословен продукт се предлага също пчелен восък, който има приложение в народната медицина. 40 грама от него са с цена 1 лв.

Доста скъп обаче е пчелният прашец заради здравословните му характеристика – повишава устойчивостта на имунната система на хората и техния тонус за деня и в него няма нищо синтетично. Така 100 грама пчелен прашец в Добрич могат да се купят за 6 лв. Единственият вариант за отстъпка в търговията с мед в града е, ако купувачите носят празни буркани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.