1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Не са изкупени 80 % от хлебната пшеница

Не са изкупени 80 % от хлебната пшеница

 

Около 80 % от хлебната пшеница в областта стои неизкупена в складовете и под навесите в стопанските дворове. Пазарът на хлебното зърно е замрял, малко са търговците, които искат да купуват. А някои прекупвачи вече предлагат дори по 10-12 ст./кг, оплакват се зърнопроизводителите. По-евтина е и пшеницата, която отива в складовете на Държавния резерв. Вместо обявените 165 лв./тон сега цената е 145 лв.

При това печалбата отива при прекупвачите, защото земеделските стопани нямат право да изпращат директно продукцията си в базите на Държавния резерв. Онези пък, които са взели от различни фирми на зелено семена, торове, препарати, плащат с пшеница, от чиято цена също не може да се печели.

Пороите създадоха допълнителни затруднения. Сега е невъзможно да се работи на полето, особено в Павликенско и Полскотръмбешко. Наводнени и потънали в бурени са нивите в землищата на Ресен, Иванча, Паскалевец, Горна и Долна Липница и не само там. Това ще забави оранта и сеитбата на есенниците, притесняват се зърнопроизводителите.

Земеделските стопани не избегнаха и проблема с изкупуването на слънчогледа. В началото на кампанията се говореше за 400 лв./тон, но цената падна до 350 лв., а в Самоводене прекупвачи предлагали и 310 лв.

Селскостопанските производители искат да търгуват директно с Държавния резерв, за да отиде при тях печалбата от пшеницата, която са отгледали, да се спре вносът, след като у нас има неизкупена продукция.

Притеснява ги и едно от условията, за да получат помощ от ДФ "Земеделие" за есенната сеитба. Т.г. пари ще се дават само за семена, които са купени от лицензирани фирми. Някои земеделски производители също имат лиценз за семепроизводство, но нямат право да използват собствения си посевен материал./dnesbg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.