1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Не се контролира разпространението на шапа, алармираха от Български ветеринарен съюз

Не се контролира разпространението на шапа, алармираха от Български ветеринарен съюз

От БВС са насрочили за 8 януари национален съвет, на който да приемат становище по случая

От Български ветеринарен съюз са категорични, че страната е изправена пред сериозна опасност заради шапа, който беше открит при проверка на отстреляно по време на лов диво прасе в с. Кости в района на Малко Търново.

Становището на съюза е, че договорите, които се предлагат на ветеринарите са напълно незаконосъобразни, заяви д-р Вяра Гришина от съсловната организация. Те имат само две клаузи - ветераните да правят маркировка и да издават заповеди за предвижване на животните и не ги задължават да осигуряват надзор над инфекциозните и паразитни болести. Ако някой ветеринар реши да прави надзор, то ще е само защото е воден от дълга си, коментира главният секретар на съюза д-р Георги Митев.

 Д-р Гришина обясни, че шапът е много страшно заболяване и може да доведе до икономически загуби, които да са 2 процента от БВП на страната. В момента сме поставени пред положение рибари, ловци и природолюбители да контролират ситуацията, настоя тя.

Тя разясни, че шапът е с много кратък инкубационен период - от три денонощия, и ежедневното следене е много важно. Ако се забави проследяването на състоянието на животните ден, два или седмица, нещата могат да излязат извън контрол, още повече че шапният вирус е много устойчив на климатични условия, оцелява при студ и при високи температури и може да се разпространява с всичко - обувки, дрехи, фураж, птици, други животни, за часове може да е на десетки километри, обясняват ветеринарите.

Не се знае докъде е стигнал шапът, защото в с. Кости не е имало контрол досега. Не можем да изключим последващи заболявания, каза д-р Илия Чобанов.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност рамковият договор между БВС и държавата за 2011 г. трябва да е сключен до 30 юни 2010 г. Това не се случи, както и за 2010 г. няма рамков договор, обясни юристът на съюза Иван Георгиев.

От БВС са насрочили за 8 януари национален съвет, на който да приемат становище по случая.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.