1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Не се наблюдават значителни изменения на цените на пилешкото месо

Не се наблюдават значителни изменения на цените на пилешкото месо

В три областни центъра се отчита поевтиняване от 0,1% до 3,5%

През изтеклата седмица не се наблюдават значителни изменения на цените на пилешкото месо в страната.

Пиле-замразено

За наблюдавания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в широк диапазон - от 3 лв./кг до 4,25 лв./кг, като най-ниска цена на едро е отчетена в Плевен, а най-висока във Варна. В по-голямата част от областните центрове са отчетени леки колебания на цените в двете посоки. Най-чувствителен е спадът в Плевен - с 0,18 лв./кг или 5,7%, а най-значително поскъпване е регистрирано в Силистра – с 0,13 лв./кг или 3,4%. В девет области борсовите цени на замразеното пиле се запазват на нивата от предходната седмица.

В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи незначително намаление (с около 0,3%) спрямо предходния период. В големите търговски вериги (ГТВ) на повечето области цените на замразеното пиле запазват нивата си от предходната седмица. В три областни центъра се отчита поевтиняване от 0,1% до 3,5% (Шумен), а в други три – леко увеличение на цените – Добрич с 1,8%, Силистра с 0,5% и Варна с 0,2%.

В малките търговски обекти цените на дребно на замразеното пиле варират от 4,08 до 4,90 лв./кг, като в повечето области не са регистрирани ценови изменения спрямо предходната седмица. Най-евтино се предлага замразеното пиле в ДТО в Силистра и Търговище, а най-скъпо -  в Ловеч. Само в по-малките магазини в Добрич, Шумен и Търговище цените на дребно на замразеното пиле се повишават, съответно с 2,4%, 2,3% и 1,2%.

В Плевен се наблюдава най-голям марж между цените по веригата, като в ГТВ цената на дребно е с 1,65 лв./кг по-висока от тази на едро, а в ДТО тази разлика достига до 1,80 лв./кг. Най-малка разлика между цените на едро и на дребно в ГТВ е регистрирана във Варна (0,20 лв./кг), а за ДТО - в Разград (0,06 лв./кг).

Пиле – прясно, охладено

Средната за страната цена на едро на прясно, охладеното пиле се запазва на ниво от 4,35 лв./кг. Изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица се наблюдава само в четири области – понижение в Шумен (с 1,1%) и Русе (с 0,8%), а нарастване в Кюстендил (с 2,4%) и Благоевград (с 2,2%).

При търговията на дребно в почти всички областни центрове цените остават без промяна. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) остава на нивото от предходната седмица – 4,92 лв./кг, а в другите търговски обекти (ДТО) се повишава с 0,01 лв./кг до 5,06 лв./кг. Средната цена в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 0,14 лв./кг или 2,8%.

Цените на дребно в големите супермаркети варират от 4,50 лв./кг (Шумен) до 5,45 лв./кг (Бургас). Спрямо предходния период, в пет от областните центрове е регистрирано леко увеличение на цените на дребно - от 2% във Варна и Видин до 4,7% в Добрич. Намаление от 2% до 5,1% се наблюдава в три области, най-значително в Търговище.

В малките търговски обекти на повечето области цените на дребно на охладеното пиле са на нивата от предходната седмица, като варират от 4,78 до 5,55 лв./кг. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ДТО в Сливен, а най-скъпо - в Ловеч. През седмицата увеличение с по 2,1% е отчетено само в Благоевград и Кюстендил.

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно е регистриран в Бургас за ГТВ (1,00 лв./кг) и в Хасково за ДТО (1,07 лв./кг). В същото време, в Бургас се наблюдава и най-малката разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО (0,38 лв./кг).

Като цяло, в рамките на едномесечния период на наблюдение (м. януари 2012 г.) не са регистрирани значителни промени на цените на пилешкото месо. Средната цена на едро за страната на замразеното пиле за м. януари бележи спад от 0,5% спрямо предходния м. декември (от 3,74 лв./кг на 3,72 лв./кг), а тези на дребно в ГТВ и ДТО нарастват с по 0,3%.

При цените на охладеното пиле се отчитат също леки колебания. Средната цена на едро на охладеното пиле за м. януари се запазва на нивото от предходния месец - 4,35 лв./кг, а тези на дребно нарастват незначително – средно с 0,2% в големите супермаркети и 0,6% в по-малките магазини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.