1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Неблагоприятна цена за царевицата

Неблагоприятна цена за царевицата

През първата половина на декември цената на царевицата се срина с почти 57% в сравнение със същия период миналата година

 

Според борсовите котировки, годината се оказа като ценово неблагоприятна за производителите на царевично зърно. Докато през първата половина на декември 2003 г. котировката й е била 290 лв. за тон без ДДС, то през същия период на 2004 г. тя се срива до 125 лв. за тон без данък, което е почти 57 %.
 
Сегашната котировка от 128 лева за тон без ДДС е съпоставима с миналогодишната, като в същото време ценовото ниво на царевицата в световен мащаб е критично - 162 лв./тон на борсата в Будапеща. Борсовите наблюдатели свързват намалението на търсенето на царевично зърно за фураж с птичия грип и намаляване броя на птичите стада.
 
Специалистите посочват и още един фактор - че доста производители все още не са прибрали всичките засяти площи с фуражната култура - само в област Монтана те са хиляди декари. Затова някои от производителите се молят времето да застудее, за да могат да си приберат реколтата. А това също ще окаже сериозен натиск върху пазара на фуражната култура поне в Северозападна България.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.