1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Непотърсените ниви стават общински

Непотърсените ниви стават общински

Сега земята, която е ничия собственост в държавата, е 9 млн. декара, твърдят от агроведомството.

 

Непотърсените от собственици или наследници ниви, които са ничия собственост, ще преминат във владение на националната компания "Земя". Това е предвидено в проектозакон за създаването й. Сега земята, която е ничия собственост в държавата, е 9 млн. декара, твърдят от агроведомството. Очаква се компанията "Земя" да стартира догодина. Тя ще действа като земеделски брокер - ще купува, наема и окрупнява парцелите.

Сега собствениците на земеделска земя в страната са 2,5 млн. души с над 20 млн. парцела. Размерът на средната нива е 3 декара, а за ефективно производство са нужни поне 15-20 дка. Това е и една от причините земеделската земя у нас да е с около 10-15 пъти по-евтина от тази в страните от Европейския съюз. Статистиката показва, че предлагането за продан е три пъти по-голямо от търсенето.

И в Монтанско има т. нар. остатъчни земи, коментираха от областната дирекция "Земеделие и гори". Онези парчета, които не са потърсени от никой, минават в общинския поземлен фонд и под разпореждане на общината. С тях тя може да оземлява безимотни и малоимотни, да заменя с други земи, да ги дава под наем на фермери и др./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.