1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Непроменени остават цените на основните храни

Непроменени остават цените на основните храни

На борсите в страната захарта продължава да се търгува в ценовия интервал от 2,06 лв./кг до 2,40 лв./кг

Средните цени за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна през последната седмица. Средната цена на едро на захарта е 2,22 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,4%) спрямо предходната седмица. На борсите в страната захарта продължава да се търгува в ценовия интервал от 2,06 лв./кг до 2,40 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Силистра, а най-високи – в Разград. В преобладаващата част от областите се наблюдават леки разнопосочни ценови колебания в границите от -1,9% (Силистра и Ямбол) до +1,5% (Добрич).

При търговията със захар на дребно, средните цени за страната се запазват на нивата от предходната седмица. Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) остава непроменена – 2,36 лв./кг. По области, захарта се търгува в големите супермаркети в ценовия диапазон от 2,24 лв./кг (София) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч). Изменения на цените, в рамките от -2,1% до +2% се регистрират в осем от областите (Благоевград, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч и Шумен). Средно за страната, цените в големите супермаркети продължават да са с 0,08 лв./кг по-ниски от тези в другите магазини. Най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се регистрира отново във Враца – 0,24 лв./кг. За поредна седмица най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен - 0,40 лв./кг в ГТВ и 0,42 лв./кг в ДТО.

През наблюдавания период (30.11.-7.12.2011 г.) не са регистрирани съществени изменения на средните цени на пилешко месо за страната в сравнение с предходната седмица. В по-голямата част от областите при цените на едро на замразеното пиле продължават да се наблюдават леки разнопосочни колебания, които не дават отражение върху цените на дребно в магазинната мрежа.

При предлагането на прясно, охладено пилешко месо в почти цялата страна се запазва тенденцията на стабилизиране на цените на нивата от предходния период.

Средната цена на дребно в големите вериги е с 0,59 лв./кг по-висока от тази на едро. По области, разликата между цените на едро и тези на дребно в ГТВ варира от 0,20 лв./кг в Добрич до 1,05 лв./кг в Разград. И през тази седмица най-евтино се продава охладеното пиле в малките търговски обекти в Благоевград и Кюстендил (4,74 лв./кг), а най-скъпо - в Ловеч (5,55 лв./кг). В три от областните центрове на страната се отчита леко изменение на цените на дребно на охладеното пиле в малките магазини на седмична база - увеличение в Габрово (с 2,8%) и Ловеч (с 1,8%), а понижение единствено в Благоевград (с 1,2%). Тези ценови колебания водят до незначително понижение на средната стойност за страната - с 0,2% до 5,02 лв./кг. Средно за страната, цената на охладеното пиле в ДТО е с 0,09 лв./кг по-висока от тази в ГТВ. Маржът между цените на едро и тези на дребно в ДТО е най-значителен в Хасково (1,12 лв./кг), а най-малък - в Шумен (0,28 лв./кг). Средната цена за страната в ДТО е с 0,67 лв./кг по-висока от тази на едро. През периода на наблюдение (30 ноември - 7 декември 2011 г.) се отчита леко понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио на едро и в големите търговски вериги и запазване на нивата от предходната седмица в малките търговски обекти. През периода на наблюдение (30 ноември - 7 декември 2011 г.) се отчита леко понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио на едро и в големите търговски вериги и запазване на нивата от предходната седмица в малките търговски обекти.

През анализирания период (30.11-7.12.2011 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават близки до нивата от предходната седмица. Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) са в диапазона от 0,16 лв./бр. в областите Бургас и Ямбол до 0,22 лв./бр. в област Смолян. В осем от областите данните сочат поскъпване с 0,01-0,02 лв./бр., а единствено в Ямбол се наблюдава понижение с 0,01 лв./бр. Най-ниски цени на дребно в големите търговски вериги на яйца (размер M и L) се отчитат в Шумен. В ГТВ цените на яйца – размер М са в интервала от 0,20 лв./бр. до 0,25 лв./бр. Намаление с 0,01 - 0,02 лв./бр. е регистрирано в девет от областите.

През периода на наблюдение (30.11-7.12.2011 г.) средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно се запазват на нивата от предходната седмица. В по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни колебания на ценовите стойности при търговията на едро с брашното, които не се отразяват върху средната цена за страната и тя остава на ниво от 0,87 лв./кг. На най-ниска средна цена брашното се предлага на борсите във Враца (0,63 лв./кг), а на най-висока в Ловеч (0,98 лв./кг). Понижение на цените на едро на брашното, в рамките на 1,1 (Сливен) - 3,5% (Велико Търново) се отчита в седем области. В пет от областните центрове цените бележат повишение – от 1,1% в София до 4,7% в Смолян и Ямбол.

През периода 30.11.-7.12.2011 г. цените на агнешко месо в страната както на едро, така и на дребно, остават без промяна спрямо предходната седмица. За поредна седмица в Пловдив се наблюдава най-съществена разлика между цените на едро и дребно на агнешка плешка – 0,90 лв./кг в ГТВ и 1,15 лв./кг в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.